måndag 22 april 2013

Vårflod

Den årliga vårfloden slog till i helgen.Varje år blir jag lika överraskad över kraften i det strömmande vattnet! Dock verkar pendlarna inte vara lika roade...

lördag 20 april 2013

Rysk martorn

Ett inköp på LIDL för några veckor sedan resulterade i ett flertal perenner som såldes väldigt billigt i form av rötter i plastförpackning. Det fanns flera olika växter där men det blev bara Rysk martorn, Eryngium planum.
Jag har förvarat dem kallt i några plusgrader för att de inte skulle börja växa för tidigt men i dag så planterade jag dem i krukor för att de skulle få växa till sig inför utplanteringen senare på året.
En lustig sak, på förpackningen stod det bäst för slutet av juni, det har jag aldrig sett på levande växter förut:-)


fredag 19 april 2013

Kinesisk pion tittar upp


En kinesisk doftpion har visat sina röda skott omedelbart efter att snön drog bort från växtplatsen.
Ett foto från förra sommaren visar dess vackra blommor.
Jag tror pionens namn är 'Lian Tai' (Lady Liberty) men det kan också vara 'Qi Hua Lu Shuang´ (Exotic Flower Kissing Frost)! Namnen på de kinesiska luktpionerna är dramatiska...

måndag 15 april 2013

Vårfärger tränger upp i snökanten


Den pålitliga och återkommande våririsen 'Katharine Hodgkin' har återigen växt upp och börjat blomma så fort is/snölagret släppte sitt grepp. Jag måste verkligen rekommendera denna sort ty den är både tidig, håller blommorna öppna trots minusgrader och klarar sig kvar i trädgården vilket inte är så vanligt bland våriris.
Den har en fascinerande historia, sorten togs fram på 60-talet av EB Anderson. En längre beskrivning finns här.

onsdag 10 april 2013

Gammal krokusplantering visar sina blommor


En gammal, flera årtionden, plantering av krokus har börjat blomma i dag. Det är den enda krokusplantering som har klarat sig i så pass många år, om inte klimatet tar död på krokuslökarna så blir de uppätna av kaniner! Men dessa har klarat sig och t o m spridit sig, det kanske beror på att de är skyddade av en taggig ros.
Efter att ha tittat på äldre foton av dessa irisar så insåg jag återigen vilken sen vår det har varit under 2013 jämfört med de senaste åren. 2011 kom blomningen sista mars och 2012 i mitten av mars, nu startade blomningen över en vecka in i april!

söndag 7 april 2013

Snödroppe förebådar vårens ankomst


En ensam modig snödroppe, Galanthus nivalis, trotsade den bistra vårkylan och trängde igenom snö/islagret ovan den frusna jorden och började genast blomma!