tisdag 22 maj 2012

Kaffedrickare lever längre

En ny undersökning visar att ju mer kaffe man dricker (upp till 4-5 koppar om dagen) desto lägre dödlighet! Det går tvärtemot vad man blivit intalad om kaffets hälsoeffekter. Efter att ha sett detta så tänker jag att det är tur att jag lever så hälsosamt med stort kaffeintag :-)

Studien publicerades i New England Journal of Medicine. SVT hade också en artikel om studien.

tisdag 15 maj 2012

Insektshotell

För att hjälpa våra pollinerande vänner, speciellt solitärbin och förhoppningsvis fjärilar så har jag satt upp ett insektshotell. Här är det tänkt att insekter ska bo och hjälpa till med den livsviktiga pollineringen av bärbuskar och fruktträd. Insektshotellet är placerat så att det nås av de första solstrålarna för att värma upp gästerna efter nattens kyla.

söndag 13 maj 2012

Dags att förodla dahlia



Nuförtiden så sätter jag dahliaknölarna i krukor och förodlar dem ett tag innan de planteras ut i trädgården. Dahlia tål inga minusgrader alls så man måste akta dem för nattfrost dvs ute om dagarna och inne på nätterna. Därför kräver de en sen plantering utomhus, här kanske tidigast i slutet av maj. Jag har lärt mig min läxa om att inte börja förodla dem för tidigt, förra året kom det en storm och slet bort hälften av stammarna på dahliorna som stod i blomkrukor utomhus.

lördag 12 maj 2012

Narciss Van Sion


En riktigt gammal narcissort som är en av de första som blommar i trädgården. Van Sion blommar väldigt jämnt dvs alla lökarna blommar under samma tid. En listig sak med denna sort är att blomformen är variabel, den förändras ofta en del mellan första året och senare blomningar. Också en riktigt gammal favorit, sorten har odlats åtminstone sedan 1620!