fredag 25 september 2009

Rozanne


Ett fynd på en höstrea på lokal handelsträdgård, nävan (geranium) Rozanne. Rozanne har blivit väldigt känd i trädgårdsvärlden, det finns t o m en egen websida. Den har fantastiska blommor och enligt uppgift ska den blomma från maj till september. Det ska bli spännande att se om det stämmer nästa år! Med lite tur ska den hinna rota sig nu i höst och blomma för fullt nästa år.
Jag planterade den framför en klematis, min tanke är att nävan kommer att blomma de nedersta decimetrarna och över den så kommer dett att vara två meter med stora blå-lila blommor på klematisen.

Pretty in Blue


En vårplanterad klematis har snällt fortsatt att blomma med en andra omgång blommor. Jag uppskattar dess blommor ännu mer nu när de inte har lika stor konkurrens av alla andra sommarblommande växter. Det är en ganska ny sorts klematis, den heter Pretty in Blue och släpptes först 2002. Lågväxande och den klättrar inte. Jag har den som ett blått kompliment till rosor fast dess stammar verkar vara kortare än jag hade räknat med. Vi får se om den blir större (längre) nästa år!

onsdag 23 september 2009

Änglamark kaffe


Ett av mina standardkaffesorter är Coop Änglamark. Det är ett riktigt behagligt kaffe utan beskhet och med en hel del positiva förtjänster. Annars brukar jag mest beskriva de billigare kaffesorternas fördelar som avsaknad av negativa bismaker men Änglamarks kaffe är riktigt drickbart med en fin smak.
När KF firar 110 år så har de ett speciellt motiv på bl a kaffepåsen, ett mönster av Stig Lindberg. Ett av de bättre jubileumsmönstren!

onsdag 9 september 2009

Jubileumsblandning

Köpte Löfbergs lila:s jubileumsblandning.
Drack det förra året och då var det ett förvånansvärt skapligt kaffe. Nu smakade det riktigt dåligt, det var nästan omöjligt att dricka rent utan något till. Undrar vad som har hänt, först trodde jag att paketet var för gammalt (en rest från förra året?) men en snabb koll av datummärkning visade att det var ett bra tag (år) till bäst-före-dag.
Kaffet smakade beskt och lite pulvrigt, ungefär som billigt automatkaffe som dricks sent på kvällen innan deadline i brist på bättre koffeinintag!

Lökplantering


I dag planterade jag 60 små botaniska tulpaner.
  1. 30 st tulipa Tarda
  2. 15 st Pulchella 'Little Beauty'
  3. 15 st Pulchella 'Little Princess'
Alla är småväxta, lättförökade tulpaner. Jag är trött på de stora eleganta tulpanerna som i regel bara blommar ett år och sedan får man sätta nya lökar. Dessa tulpaner ska klara av att överleva och t o m sprida sig utan för mycket mänsklig hjälp, Jag vet att Tarda klarar av att överleva här, hoppas resten också är så bra som det utlovades på lökpaketet!

fredag 4 september 2009

Lökarna har kommit


Nu dök de beställda lökarna upp i posten.
Jag tycker dock att det fortfarande är för varmt för att plantera lökarna, får nog avvakta en vecka till.
Detta år har jag satsat på lökar som ska blomma i flera år och t o m sprida sig (hoppas jag)! Det blev en hel del allium, narcisser och botaniska tulpaner som har gått bra här. Och så blev det tidigblommande balkansippa. Jag har gett upp när det gäller krokus, de blir bara kanin/fågel-mat...