måndag 27 oktober 2008

Espressomaskinstest

Äntligen har det kommit ett espressomaskinstest av Testfakta.
Själva recensionen var väl inte så förvånande, de dyraste var bäst förutom att Gaggia inte fick ett så bra betyg som jag hade väntat mig. När jag hör ordet "espressomaskin" så tänker jag automatiskt på Gaggia, dags att vänja sig av med det nu:-)
Det mest intressanta var dock att de också hade testat hur mycket tungmetaller det fanns i espresson. Inte så konstiga värden om man jämför med vanligt bryggkaffe men man kan ta en extra titt på bly/nickelhalten!

onsdag 22 oktober 2008

Dags att torka kryddor för vintern


Nu har timjan från ros/ört-rabatten blivit avklippt och hänger i ett fönster för att torkas. Till skillnad från många andra örterväxter så får faktiskt timjan mer smak efter torkningen. Ska ta reda på hur kungsmyntan (oregano) bäst tillvaratas, torkning eller nerfrysning.

fredag 10 oktober 2008

Musetti


Jag har börjat dricka kaffe från Musetti. Hela arabicabönor för espresso som jag köper på Willys, ett prisvärt och skapligt gott alternativ:-)
Tydligen har Musetti 10% av den svenska dagligvaruhandeln för espresso enligt svensk kaffeinformation.
Lavazza dominerar espressosegmentet i Sverige med 38% men jag undrar hur mycket annat kaffe som säljs i specialbutiker och inte kommer med i denna statistik?

onsdag 1 oktober 2008

Päronskörden har kommit



Istället för att som vanligt koka in päronen i sockerlag och sedan frysa in dem så hittade jag ett recept på inlagda päron med ingefära och vanilj.
Myntakvistarna som lades på sist gick jag och plockade själv på pepparmyntan i ros/ört-landet. Äntligen fick jag användning för denna planta, det var nog bara andra gången jag använt pepparmyntan sedan sommarplanteringen.
Ingefärspäronen smakade utsökt tillsammans med glass!