lördag 30 augusti 2008

Snabbväxande klematis







Min skapligt nysatta gullklematis växer så det knakar.
På ett dygn växte toppen 4,5 cm och den bara fortsätter växa! Trots det relativt dåliga vädret så bara växer den på så snabbt att man nästan ser det i realtid:-) Visserligen har den inte de stora blommor som man ser på hybridklematis men den är mycket roligare att ha att göra med. Jag försöker binda upp den på ett snyggt sätt men den har en egen vilja och gör inte alltid som jag tänkt mig...

tisdag 26 augusti 2008

That's Not Jazz


Min ljusröda That's Jazz klätterros som jag varit så stolt över har vid närmare betraktande visat sig vara en helt annan ros! Vid ett besök på specialträdgården där jag köpte den visade det sig att hela partiet med mörkröda That's Jazz-rosor hade ljusröda mystiska kameleonter bland sig. Det är ingen som vet vad det är för sorts rosor förutom att det förmodligen inte är klätterrosor!
Det innebär att jag inte vet hur hög rosen kommer att bli eller ens om den klarar av att övervintra i detta klimat...

torsdag 21 augusti 2008

AeroGarden Pro-100

Jag surfade runt efter information om att så frön och hittade en amerikansk site med massor av dyra och oerhört roliga (och för det mesta onödiga) prylar till yuppieodlaren.
Speciellt fastnade jag för AeroGarden Pro-100 som är ett måste för det riktigt välutrustade köket! Vem vill inte ha en NASA-testad teknik för att odla egen chilipeppar utan jord? Bara sätt i en fröpatron och välj rätt program så sköter apparaten resten. Teknikens mirakel!

tisdag 19 augusti 2008

Ny klematis


Jag planterade en ny klematis förra veckan.
Eftersom den delvis kommer att befinna sig på norrsidan valde jag en härdig Clematis tangutica som ska klara av att växa i de flesta jordmåner och även klara av de bistra nordvindarna på vintern.
Till skillnad mot de klematis som jag tidigare planterat har denna små gula klockformade blommor och väldigt vackra fröställningar som ska vara kvar långt in på hösten. Då fås en vacker dekoration under senhösten också.




onsdag 13 augusti 2008

Blomsterlandet har bra miniatyrrosor


Jag köpte en gul minatyros på Blomsterlandet i går. Anledningen till att jag fastnade för den var att den hade en ganska tydlig rosdoft. Det tillhör inte vanligheterna hos miniatyrrosor, själv har jag aldrig upplevt det. Frågade personalen om vilken sort det var men det gick tyvärr inte att få reda på.
Apropå det, lärde mig att man aldrig ska ha på sig en blå tröja när man besöker Blomsterlandet, man blir bara misstagen för att tillhöra den blåklädda personalen och får hela tiden frågor om priser, växters vintertålighet osv.
Efter att denna ros har blommat färdigt i kruka ska jag nog plantera den i trädgården och hoppas att den klarar sig över vintern!

söndag 10 augusti 2008

Aloha!


Jag har planterat en underbar ny tysk klätterros. Den ska bli 2-2,5 meter hög fast i mitt klimat kanske den bara blir en buskros:-)
Efter mycket övervägande tog jag en Aloha (Kordes). Den är en väldigt ny rossort, kom 2003 så det finns inte så många i norra Sverige som har den än. Som vanligt när det gäller zon 4-härdiga rosor får man hoppas att den klarar vintern bra men jag kunde inte stå emot dess persikoförgade stora blommor och starka doft.

torsdag 7 augusti 2008

Insektsattack

En stor mängd fega gröna bladlöss dök plötsligt upp och började äta på de nya fina skotten på That's Jazz! Det blev till att genast ta fram pyretriner och skrida till verket...

Snittros


Efter ytterligare 30 mm regn så beslutade sig min That's Jazz-ros för att tappa en gren full med blommor. Så för första gången i mitt liv så blev det till att beskära en ros för att få fina blommor att sätta i vas...
Det gick över förväntan, efter några timmar inomhus upptäckte jag att blommorna faktiskt hade en ganska stark rosdoft:-) Det märktes inte utomhus där de står på södersidan i starkt solsken.

måndag 4 augusti 2008

Jazz


Äntligen har den danska rosen That's Jazz börjat blomma på riktigt.
Tyvärr så öppnade sig himlen just efteråt och släppte ner en månads regnmängd på en helg, det kom 54 mm regn på bara 30 timmar.
Nu är rosen lite ledsen...